Tillsammans blir man tryggare i Majviken

Flerbostadsfastigheten Majviken var ett kollektivboende på 60-talet. Via Bostadsbolagets koncept Next Stop Living lever man fortfarande efter att gemenskap skapar trygghet och tillgänglighet.

När man besöker Majviken är känslan av hotell närvarande. Entré och lounge är det första man möter. I anslutning har man gemensamhetsytor med bibliotek och pentry. Där kan man nyttja projektor och kök för att se en match ihop eller bara sitta och njuta vid den öppna spisen.

– När Bostadsbolaget funderade på ett +55-boende, gjorde man intervjuer och undersökningar. I dessa visade sig att både äldre och yngre uppskattar samma faciliteter i ett boende, säger Jens Larsson, kvartersvärd, Bostadsbolaget

Majvikens gemensamma vardagsrum

Klubb Majviken

I huset har man Klubb Majviken. För 326 kronor i månaden har man tillgång till gym, bastu, sol-, relax-, bio- och spelrum samt snickarverkstad i fastigheten.

– På 60-talet fanns en restaurang i bottenplan som var tillgänglig för hyresgäster, i hyran ingick matbiljetter som man löste in i restaurangen, berättar Jens Larsson.

Trygghet och tillgänglighet

Flera av lokalerna, exempelvis tvättstuga, bokar de boende via digitala skärmar och via appar, men man är noga med att inte kunna boka vissa lokaler för att skapa tillgänglighet. Ett exempel är biblioteket där man erbjuder TV-kanaler och gratis wifi.

– Med skalskydd är det viktigt att inte bara hålla otillbörliga borta, utan även skapa tillgänglighet. Det finns regler och lagar för det. I vår entré har vi porttelefoner monterade i två höjder för att alla ska komma in, fortsätter Jens Larsson.

Att Majviken är ett unikt koncept bevittnar besök från olika delar världen, bland annat från Japan och Holland. Just nu planerar Bostadsbolaget att rusta upp grannen Fredrikshamnshuset, där man bland annat skissar på framtidens tvättstuga.

Fotograf: Oscar Mattsson

Visste du att:

Majorna är en av Göteborgs äldsta stadsdelar. Här bosatte sig hamn- och varvsarbetare och sjömän. Många bodde hos Majviken och därför består huset mestadels än idag av ettor och tvåor.