Så här gjorde HSB BRF Vikingen när de installerade ett Aptussystem

I Haninge söder om Stockholm finns BRF Vikingen, en välskött och välmående bostadsrättsförening med ett framtida tänk för underhåll och utveckling. Föreningen sätter säkerhet och bekvämlighet högt på prioriteringslistan. Här får du ta del av hur man tänkte när skalskyddet skulle förstärkas.

Varför port- och passersystem?

För ett antal år sedan beslutade styrelsen att man ska byta portar. För att slippa oinbjudna gäster och samtidigt skapa bekvämlighet passade man även på att utrusta dessa 52 portar med porttelefoner. De 15 huskropparna har även skalskydd i form av läsare och kommunikationstavlor.

Gör hemläxan

Alla föreningar har olika behov när det kommer till säkerhetssystem. Därför är det viktigt att initialt ta reda på varför man ska installera ett passersystem. Innan beställning, installation och driftsättning av Aptussystemet gjorde BRF Vikingen sin hemläxa.

Behov styr val av system

Ett skalskydd som gör att föreningen får kontroll på in- och utpassage i fastigheten är ofta högsta prioritering. Nyckelhantering är också högt prioriterat, likaså bekvämlighet.

Hur bör man tänka innan installation av ett säkerhetssystem?

Installatören Niklas Felix på Brandbergens Låshörna tipsar om att börja från grunden. Räta ut frågetecken. Sätt en budget.

 - Det är inte bra att börja installera för att sedan märka att pengarna inte räcker. Det är bättre att börja smått och bygga ut efter behov. Starta en dialog tidigt med din leverantör för att slippa överraskningar, säger Niklas Felix, Brandbergens Låshörna.

Fyra frågor vid val av säkerhetssystem.

 1. Varför behöver föreningen ett passersystem (bekvämlighet, säkerhet eller driftsäkerhet)?
 2. Vilka möjligheter finns i fastigheten idag (vad är det för infrastruktur)?
 3. Kostnadsbild nu och framöver (skadegörelse, nyckelhantering vs installation av passersystem)?
 4. Eftermarknad (hur ska vi driva systemet efter installation)?

Serviceavtal förenklar drift

Brandbergens Låshörna har installerat Aptussystemet och håller anläggningen uppdaterad genom ett serviceavtal. I det ingår det att se över alla dörrar två gånger om året. I samma avtal ingår det även att se över hela dörrmiljön. Vid de tillfällena kontrollerar man passersystem, nyckelbrickor, samt även mekaniska delar som lås och dörrstängare.

”I regel bör en dörrmiljö ses över en gång per år.” Niklas Felix, Brandbergens Låshörna

Föreningskommunikation i trapphusen

I trapphusen möts man av en kommunikationstavla. På denna hittar besökare boenderegister och medlemmar bokar tvättstugan. Ett par klick och man har reserverat önskad tvättstuga eller lokal.

BRF Vikingens styrelsemedlem Matz Leckremo tipsar om vad man ska tänka på vid val av kommunikationslösning.

Fyra frågor vid inför val av boendekommunikation:

 1. Vill vi informera alla eller ibland vissa lägenhetsinnehavare?
 2. Ska de boende ha möjlighet att kommunicera med förvaltning och styrelse via kommunikationstavlan?
 3. Vill vi kunna boka allmänna utrymmen som exempelvis tvättstugan?
 4. Är det enkelt att administrera lösningen?

Under resan gång har HSB Stockholm funnits tillgängliga som stöd. Johan Broo, förvaltare hos HSB Stockholm, tipsar vad du bör tänka på innan ni beslutar er för vilket säkerhetssystem och vilken installatör man vill använda.

Fyra frågor vid val av säkerhetsleverantör:

 1. Vad har leverantören för referenser?
 2. Är säkerhetssystemet som leverantörens presenterar framtidssäkrad?
 3. Levererar man kvalitetsprodukter?
 4. Är produkter och system användarvänligt för boende och administratörer?

Smidighet och enkelhet

Hela föreningens säkerhetssystemet hänger ihop. Från port till bokning. Nyckelbrickor är enkla att spärra. Men föreningen har tagit det ytterligare ett steg. Om man till exempel är fyra i familjen och har lagt in telefoner i systemet behöver man inte ens att använda nyckelbrickan för att komma in igenom porten. Sista tipset. Tänk på användarvänligheten!

Relaterade produkter