ASSA ABLOY säkrar kreativitetens eget drivhus AMB

/global/scaled/5472x2570x0x464x760x-1/Other-assa-se-losningar-referenser-bilder-academy of music and business-amb-toppbild.jpg

”Creativity never sleeps” står det på tröjorna som eleverna på skolan Academy of Music and Business har på sig. För plötsligt kommer idén till hitlåten.

Eleverna på Academy of Music and Business (AMB) I småländska Tingsryd nöjer sig inte med att bara drömma om en karriär inom showbiz, utan är fast beslutna att också skapa den. Det är därför de går på skolan.

Tillträdesskyddet viktigt med höga värden i lokalerna

Skolan har ett hundratal elever och förfogar över 3 000 kvadratmeter utbildningsyta i en ny kommunägd byggnad. Den inrymmer produktionsstudior, 16 ensemblelokaler, en huvudstudio samt ett auditorium med plats för 450 personer. Därtill kommer all annat eleverna kan önska sig för sin utbildning i musik och musikproduktion.

Det finns mycket dyrbar utrustning och konst i lokalerna. Tillträdesskyddet är därför viktigt, inte minst mot bakgrund av att lokalerna hyrs ut. Skyddet säkerställs med ARX som uppfyller försäkringskraven enligt larmklass 2.

Skolor ställer speciella krav på säkerhet

– ARX-läsarna sitter bland annat vid huvudentrén, sceningången och vid musikrummen, säger Daniel Hylse, en av skolans grundare. 

– Personalen har både tagg och kod och tillträde till alla lokaler där det sitter en ARX-läsare. Eleverna har enbart tagg, och kommer bara in de rum de behöver vara i för undervisningen.

– Utöver ARX har AMB också dörrautomatik från ASSA ABLOY samt lås och panikhandtag för utrymning vid till exempel en brand, berättar Ola Nilsson, projektledare på Triator i Kalmar som installerat ARX-systemet, och även svarar för programmeringen av taggarna.

Passersystemet ARX matchade behoven bäst

– Projekteringen av passersystemet gjorde vi tillsammans med Tingsryds kommun och totalentreprenören, Dynacon Construction i Karlskrona. Ursprungligen hade vi projekterat för en annan typ av passersystem men insåg att ARX matchade skolans behov bättre både funktions- och anpassningsmässigt, säger Ola Nilsson.

– Integrationen med det brandlarm och inbrottslarm vi installerat är ett exempel på detta och administrationen sker via ett gemensamt gränssnitt. Elevbostäderna är i nuläget inte anslutna till larmet via ARX men det kan eventuellt bli aktuellt senare.

Triator har lång erfarenhet av att projektera och installera larm och passersystem i skolor.

– Passersystemet måste kunna anpassas till skolans verksamhet, framhåller Ola Nilsson. På ett kontor jobbar man ofta mellan klockan åtta och sjutton, medan skolor har en mera oregelbunden verksamhet. Det är undervisning på dagtid och kvartssamtal med föräldrar och andra aktiviteter på kvällarna.

Vill du veta mer om hur ASSA ABLOY passar dina säkerhetsbehov?

På våra sidor Projektering och BIM berättar vi vilket stöd och hjälp vi kan ge i projektering av en dörrlösning. I sidorna För företaget finns det mesta du behöver veta om våra lösningar.

Hör AMB berätta om säkerhetslösningen