Monitor månar om personalen och säkerheten

/global/scaled/1333x580x0x760x1000x435/Local-assaabloyopeningsolutionsSE-För företaget-Branscher-kontor-2019 03 21 - KUNDCASE Monitor - 0192.jpg

Det hudiksvallsbaserade företaget, Monitor ERP System, är ett jordnära företag med en trivsam och trygg arbetsmiljö som ledstjärna. Deras produkt, affärssystemet Monitor G5, används av 1000-tals kunder världen över. I deras ny lokaler spelar passersystemet ASSA ABLOY ARX med larm en viktig roll, tillsammans med andra ASSA ABLOY-produkter.

–MONITOR är ett komplett affärssystem med integrerat beslutsstöd. Det består av olika moduler som täcker alla aktiviteter i ett tillverkande företag och ger full kontroll över verksamheten. Jag brukar beskriva vårt koncept som "packat och klart" och "plug and play", säger Morgan Persson, vd för Monitor ERP System.  

I september 2016 lanserades den senaste generationen av affärssystemet, MONITOR G5. Det har bland annat ett nytt modernt användargränssnitt, snabbare beräkningsrutiner och förbättrad produktionsplanering.

–Vi har investerat cirka 400 miljoner kronor i utvecklingen av MONITOR G5 och nyanställt 70 personer sedan i oktober 2016. Det gjorde oss trångbodda och nu finns vi i Åhléns före detta lokaler på 7 000 kvadratmeter på Trädgårdsgatan i Hudiksvall, berättar Morgan Persson.

 

Stor brist på dataingenjörer

Många av medarbetarna är dataingenjörer, en yrkesgrupp det råder brist på.

–Goda arbetsvillkor är därför en grundförutsättning för att kunna rekrytera personal, menar Morgan Persson.

Atmosfären på Monitor andas omtanke om personalen. Vinstdelningssystemet är ett exempel. Monitor har också ett gym, många löptränar under lunchen och den vackra utsikten över Lillfjärden befrämjar arbetslusten. Alla delar Monitors värdegrund, där långsiktighet, engagemang, kunden som uppdragsgivare och ständiga förbättringar är hörnstenarna. Lägg därtill ett jordnära förhållningssätt utan prestige och onödigt krångel.

Trygghet ett vitt begrepp

Begreppet trygghet har många bottnar. Monitor har ett dieselaggregat som säkerställer elförsörjningen av vitala funktioner vid ett strömavbrott. Ett bra skalskydd är en annan viktig trygghetsfaktor.

–I våra tidigare lokaler hade vi ett äldre passersystem av annat fabrikat än ASSA ABLOY.  Inför flytten i november 2018 gjorde vi en upphandling av ett nytt passersystem. Vi valde ASSA ABLOY ARX med larm som Norrskydd i Hudiksvall projekterat och sedan installerat hos oss. Deras lokala närvaro och goda erfarenhet av ASSA ABLOYs produkter avgjorde valet, framhåller Morgan Persson.

Att larmet aktiveras automtiskt efter en viss tid är en stor fördel.

–Då är det är ingen risk att någon glömmer att larma på. Den som jobbar över kan "köpa sig tid" med hjälp av passerkort och läsare. Det tycker medarbetarna är både tryggt och bekvämt. Besökarna får ett lånekort som möjliggör tillträde till vissa lokaler under en begränsad tid, berättar Morgan Persson.

Ett 60-tal dörrmiljöer

I Monitors lokaler finns cirka 60 dörrmiljöer.

–I 40 av dem finns Pandoläsare. Under kontorstid använder personalen beröringsfria kort men efter  klockan 17.00 är det kod som gäller. På ett 20-tal dörrar, där Monitor inte ansett sig behöva alla funktioner hos ASSA ABLOY ARX, har vi installerat Aperio H100. Motor- och ellåsen kommunicerar med ARX via kontrollenheten HiO. Nästan alla våra säkerhetstekniker har varit engagerade i projektet hos Monitor och gjort ett utmärkt jobb, framhåller Niklas Jonsson, platschef på Norrskydd i Hudiksvall.

Med Aperio H100 kan ett mekaniskt lås kompletteras med passerkontroll utan att behöva borra. Aperio H100 kan användas både med online-system eller som offline-lås och stöder de flesta RFID-teknologier. Hos Monitor kommunicerar Aperio H100 trådlöst med en hubb som via en kabel är förbunden med ASSA ARX centralenhet.

Flera olika zoner

Monitor använder även modulen ASSA ABLOY ARX GO.

–Då kan man via en mobil enhet se larmstatus, hantera larm (tillkoppling/frånkoppling och återställning) och få allt presenterat på en digital karta, berättar Niklas Jonsson.

Zonindelningen är omfattande och bygger på slussar när det gäller Monitors hjärta, den stora serverhallen. Den är dessutom ett skyddsrum; i händelse av krig måste servrarna bort inom 48 timmar.  

–Den som passerat den första slussen har bara en viss tid på sig att öppna dörren till nästa sluss, berättar Niklas Jonsson.

Han berömmer Monitors medarbetare:

–Inskolningen på ASSA ARX gick snabbt, mycket tack vare den teknikkunniga personalen. Det gjorde vårt jobb både roligare och lättare.

Ta hjälp av våra Säkerhetsrådgivare. Fyll i vårt formulär så kontaktar vi dig!